főoldal
járművek
életrajz
Bemutatkozom: Ábrók Miklós vagyok.


1949. április 14-én születtem a svájci Trogen falucskában, ahol szüleim a Nemzetközi Vöröskereszt megbízásából magyar hadiárvákat neveltek.
Kora gyermekkorom óta rajzolok, amiben szeretett apám minden eszközzel segített, mert úgy érezte, tovább öröklődik bennem az Ő kézügyessége.
A grafikával való komolyabb foglalkozásom onnan datálódik, amikor első munkahelyemen a vállalati újság szerkesztője, meglátta egy elolvasott könyvhöz készített illusztrációmat, és megkérdezte leközölheti-e.
A publikálást elismerésnek könyveltem el, és utána már folyamatosan sikerült egy-egy rajzot leadnom 1977-től a 90-es évek közepéig 4-6 újságnál.
Sokáig a hazai egyházi műemlékek és várak, várkastélyok adtak igazi témát tusrajzaimhoz.
Egyszer egy zsámbéki kirándulás alkalmával meglepődtem azon, hogy a helyi európai hírű románkori templomromról hogy áradoznak a külföldi turisták.
Elgondolkodtam azon, hogy hazánkfiai, - akik tehetik - hamarabb megismerik a Loire menti kastélyokat, a londoni Big Bent-t, vagy a római Colosseumot, mint Magyarország Árpád kori, nem hivalkodó, de gyönyörű kis templomait, török dúlta várait.
Ekkor határoztam el, hogy a magam eszközeivel, kézügyességemmel azon leszek, hogy minél több honfitársammal ismertessem meg hazánk nevezetességeit.
Hogy ez mennyire sikerült, azt a néhány évvel ezelõtt a MOL Rt. –akkori munkáltatóm- által szervezett kiállításomon tudtam lemérni. Sikere után Komáromba és Tiszaújvárosba is elvitték a képeimet, és talán a legszebb, 50. születésnapi ajándékom az volt, amikor a kiállítás vendégkönyvét megkaptam.
Csak dicsérő szavakat, illetve megszívlelendő, építő jellegű kritikákat kaptam.

Teltek múltak az évek, és azóta kibővült a paletta. Családom és a képeimet kedvelők unszolására elkezdtem akvarellekkel is foglalkozni, és felfigyeltem a hazánkon túli szépségekre is. Aztán 2008-ban nagy témaváltás történt a munkáimban. Az interneten Szolnokról megkeresett valaki, - egy vasútrajongó -, hogy nem fordult meg még a fejemben, hogy mozdonyokat fessek? Elgondolkodtam és belevágtam. Tizenkét év alatt több, mint kétszázötven járművet örökítettem meg, melyekből sokan még az óceánon túlra is eljutottak. Ez a téma igazi szenvedélyemmé vált. Vannak köztük olyanok, melyek szakkönyvekbe is bekerültek, és vannak, melyek bélyegeken is megjelentek. Remélem, hogy mindazoknak, akik e honlapon megnézik a rajzaimat, festményeimet, néhány percre talán örömet tudok szerezni.

Tisztelettel: Ábrók Miklós

Ábrók Miklós

hazai témájú alkotások
külföldi témájú alkotások
alkalmi rajzok
vendégkönyv